Traducător pentru o zi, cu Bogdan Ghiu - Atelier #6

Data publicării: 22 mar 2024

 Sâmbătă, 30 martie 2024, de la ora 11.00ARTLIT-Asociația Română a Traducătorilor Literari vă invită la atelierul „Traducător pentru o zi“, susținut de traducătorul Bogdan Ghiu.

 

A șasea ediție a atelierului va fi găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române din București (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8), unde sunt bineveniți traducătorii începători, cei profesioniști sau pur și simplu cei curioși să încerce cu creionul pe hârtie transpunerea câtorva rânduri, idei, subtilități și stări în limba română.

 

Bogdan Ghiu propune participanților un scurt fragment în limba franceză dintr-o traducere semnată de Daniel Nicolescu, în pregătire la editura Humanitas Fiction: „Ochii Monei“ de Thomas Schlesser. 

Bogdan Ghiu a ales cazul unui roman-senzație, apărut mai întâi în traduceri și apoi în original, care îmbină ficțiunea cu non-ficțiunea:

„Ochii Monei (Les Yeux de Mona), primul roman al lui Thomas Schlesser, este deja un fenomen literar internațional cu totul ieșit din comun: tradus în peste douăzeci de țări încă înainte de apariția în Franța, a stabilit recorduri de vânzări, despre el scriindu-se nu numai cronici entuziaste, ci și editoriale în cele mai mari cotidiane. Spune povestea unui bunic care, pe parcursul unui an (52 de săptămâni) și vizitând marile muzee pariziene (Luvru, Orsay, Pompidou), își inițiază nepoata de zece ani, amenințată cu orbirea, în marea istorie a artei (de la Boticelli, Leonardo, Rafael, Tițian Michelangelo și Vermeer până la Kandinsky, Duchamp, Magritte, Brâncuși, Picasso, Pollock, Basquiat, trecând prin Goya, Turner, Courbet, Manet, Monet, Degas, Van Gogh și Mondrian, și încă mulți alții). O suită de strălucite analize inovatoare a unor opere de artă canonice, lumină și hrană pentru eventuala beznă a orbirii. Istoria artei trăită sub spectrul unei crize și al unei urgențe existențiale. O lecție pentru ziua de azi – de unde, poate, și enormul succes al cărții.”

 

Cei doritori să participe sunt rugați să trimită un e-mail la adresa artlit@artlit.ro, pentru a primi textul și linkul de conectare în ajunul atelierului.

Vă așteptăm!



Thomas Schlesser este istoric de artă, profesor la École Polytechnique, autor a numeroase eseuri – acesta e primul roman. Va veni la București la Târgul de carte Bookfes 2024.


Daniel Nicolescu este traducător literar din limba franceză și manager cultural. În portofoliul său se numără autori precum Albert Camus, Michel Houellebecq, Amin Maalouf, David Foenkinos, Andrei Makine.


Bogdan Ghiu (născut în 1958) este poet, traducător, critic și teoretician literar, media, de artă și de arhitectură, teoretician și pedagog al traducerii, realizator radio și TV, președinte în exercițiu al ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari), membru în conducerea PEN România (resp. comitetul „Traducere și drepturi lingvistice”) și membru al Uniunii Scriitorilor din România

A tradus peste 80 de titluri din filosofia, științele umane și sociale și literatura franceză, fiind „importatorul” în limba română al unora dintre cele mai influente nume ale gândirii contemporane (Michel Foucault, Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Pierre Bourdieu, Bruno Latour, Luc Boltanski, Baptiste Morizot, Barbara Stiegler etc.) și al unor scriitori capitali precum Baudelaire, Breton, Artaud, Duras, Kundera etc.

Poezie: Manualul autorului (1989), Poemul cu latura de un metru (1996), Arta consumului (1996), Arhipelogos (1997), Pantaloni și cămașă (2000), Manualul autorului (2004), (Poemul din carton) Urme de distrugere pe Marte (2006), Opera poetică (2017), Cu Orice e posibil (2019).


Eseuri: Evul Media (1. Ochiul de sticlă, 1997; 2. Evul Media sau Omul terminal, 2002; 3. Telepitecapitalism, 2009), Facultatea de litere. Mic îndreptar de gândire greșită (2004), Eu(l) Artistul. Viaţa după supravieţuire (cod de bare pentru viitorul monstruos al artei) (2008), Inconstrucţia. Pentru o arhitectură etică (2011), Dadasein (2011), Contracriza (2011), Linia de producție: lucrând cu arta (2014), Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (2015), Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit (Contracriza 2) (2020).