Traducător pentru o zi, Atelier practic #5 cu Corina Dobrotă

Data publicării: 13 feb 2024

Sâmbătă, 24 februarie 2024, de la ora 11.00, ARTLIT - Asociația Română a Traducătorilor Literari vă invită la atelierul TRADUCĂTOR PENTRU O ZI, cu traducătoarea Corina Dobrotă.

A cincea ediție a atelierului se va desfășura online, pe platforma Zoom, unde sunt bineveniți traducătorii începători, cei profesioniști sau pur și simplu cei curioși să încerce cu creionul pe hârtie transpunerea câtorva rânduri, idei, subtilități și stări în limba română.

 

Corina Dobrotă propune participanților un scurt fragment în limba engleză dintr-o traducere recentă de non-ficțiune istorică: „Concilierea cu Hitler. Chamberlain, Churchill și drumul spre război“ de Tim Bouverie, (Editura Litera, 2021). 

 

De ce a ales Corina acest fragment?

„Deși nu m-am dat în vânt după istorie în școală, am ajuns să-mi dau seama că trebuie neapărat s-o cunoaștem, nu doar de teama de a nu o repeta, ci și pentru a avea metalimbajul adecvat când traducem discursul istoric. Dificultățile principale sunt desigur numeroasele aluzii istorice, elementele marcate cultural și termenii tehnici referitori la diplomație, industrie militară, armament, strategie, geopolitica europeană a vremii etc..“

 

Cei doritori să participe sunt rugați să trimită un e-mail la adresa artlit@artlit.ro, pentru a primi textul și linkul de conectare în ajunul atelierului.

 

Vă așteptăm!

 

Corina Dobrotă este conf.dr. La Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde predă cursuri de limba engleză specializată (în principal în domeniul economic și juridic), teoria și practica traducerii, sintaxa limbii engleze, semantică și pragmatică. Este autoarea a două monografii despre metafora specializată din discursul economic, numeroase capitole în volume colective și articole științifice despre discursul specializat, traducere și translatologie. Din anul 2002 activează (sporadic) ca traducător din limba engleză, având până acum la activ 9 traduceri publicate la editurile Rao, Gama, Litera.