Traducător pentru o zi, cu Iulia Dromereschi - Atelier #3

Data publicării: 8 dec 2023

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 11.00, ARTLIT - Asociația Română a Traducătorilor Literari împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din București vă invită la atelierul Traducător pentru o zi, susținut de traducătoarea Iulia Dromereschi.

A treia ediție a atelierului va fi găzduită la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu numărul 8, unde sunt bineveniți traducătorii începători, cei profesioniști sau pur și simplu cei curioși să încerce cu creionul pe hârtie transpunerea câtorva rânduri, idei, subtilități și stări în limba română.

Iulia Dromereschi propune participanților un scurt fragment în limba engleză din cea mai recentă traducere la care lucrează: The Gifts That Bind Us, de Caroline ODonoghue, care va apărea anul viitor la Epica Publishing House. 

Care va fi particularitatea acestui atelier?

Iulia ne explică:

„Voi alege câteva fragmente care se învârt în jurul tematicii de gen. În carte există personaje gender fluid/ non-binary, respectiv membri/e/x din comunitatea queer, și au existat pagini care mi-au ridicat dileme serioase, în ciuda conexiunilor mele cu organizații de incluziune și a pregătirii anterioare. M-aș bucura mult să le discut cu persoane interesate.“

Cei doritori să participe sunt rugați să trimită un e-mail la adresa artlit@artlit.ro, pentru a primi fragmentele în ajunul atelierului.


Vă așteptăm!



 

Iulia a petrecut zece ani traducând manuale tehnice, studii de fezabilitate și instrucțiuni medicale. În paralel, a încercat să studieze câte limbi străine îi permitea timpul, dar a și predat trei dintre ele pentru diverse vârste. În 2012 a făcut conversia aproape integral spre beletristică, dar, pentru variație, traduce și filme, spectacole sau alte forme de manifestare creativă prin cuvinte. Este co-fondatoarea Asociaței Informală a Vocilor pentru Incluziune și coordonatoarea AIVImedia.hub. Locuiește în București cu partenerul și doi din cei trei pisoi ai lor. Îi place să călătorească, să bea cafea și să colecționeze căni și cărți.