Traducător pentru o zi, cu Lavinia Braniște - Atelier #2

Data publicării: 25 oct 2023

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, de la ora 11.00,  ARTLIT-Asociația Română a Traducătorilor Literari împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din București vă invită la atelierul de traduceri Traducător pentru o zi, susținut de scriitoarea și traducătoarea Lavinia Braniște.

 

A doua ediție a atelierului va fi găzduită în mansarda sediului MNLR din Strada Nicolae Crețulescu numărul 8 și îi așteaptă pe traducătorii începători, pe cei profesioniști sau pur și simplu pe cei curioși să încerce (sau să asiste) transpunerea câtorva rânduri, idei, subtilități și stări în limba română.

 

Lavinia Braniște propune participanților un scurt fragment în limba engleză din cea mai recentă traducere pe care o semnează: “Journeys in the Wild”, de Gavin Thurston, care va apărea la editura Pilot Books. Lavinia explică particularitatea acestui text și de ce l-a ales ca punct de plecare pentru o discuție: Sunt aventurile unui cameraman în sălbăticie, plină de gâze fără nume în limba română, dar nu numai.

Ce e, deci, de făcut?

 

Cei doritori să participe sunt rugați să trimită un e-mail la adresa artlit@artlit.ro.

Vă așteptăm!

--

Lavinia Braniște este autoarea romanelor Mă găsești când vrei (Polirom, 2021), Sonia ridică mâna (2019) și Interior zero (2016), acesta din urmă tradus în germană, polonă și spaniolă și adaptat pentru scenă în România (Centrul Replika) și Germania (Freies Werkstatt Theater Köln). Lavinia scris texte pentru două spectacole de teatru, Visând glasuri (r. Nicoleta Lefter) și Exeunt (r. Bobi Pricop), și pentru cel mai recent film regizat de Vlad Petri, Între revoluții, premiat anul acesta în secțiunea Forum de la Berlinale cu premiul FIPRESCI.

 

Lavinia a studiat Litere la Cluj-Napoca și are un masterat în traducerea textului literar la Universitatea București. A tradus peste 40 de cărți din engleză, franceză sau spaniolă, mare parte din traduceri fiind literatură pentru copii. Din tradus a venit și scrisul pentru copii – din 2016 a început să publice și cărți pentru cei mici: în seria Rostogol de la Editura Arthur a apărut recent volumul 5. Alte titluri: CofetăriaMelcușorulEvadarea lui Moș ColumbLaboratorul ghiduș al lui Chițibuș, Sora lui ColăcelAnatol și Greogor la aeroportDuminică și alte povestiri cu Iosifel etc.