IA și traducerea literară - o discuție deschisă la Târgul Gaudeamus

Data publicării: 20 nov 2023

 

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ARTLIT invită traducătorii literari la o discuție găzduită de Târgul de Carte Gaudeamus în Sala Cupola începând de la ora 14.00, pe tema folosirii Inteligenței Artificiale în munca lor. 

 

Este important să înțelegem cum ne poate fi de folos și cum ne poate periclita munca această nouă unealtă, cu atât mai mult cu cât legislația încă nu reglementează în niciun fel utilizarea IA în domeniul drepturilor de autor.

 

Traducătorii literari sunt invitați să facă un schimb de experiențe și puncte de vedere despre cum se raportează la IA în activitatea lor curentă și ce soluții pot fi gândite pentru o coexistență justă a celor două forțe de muncă.

 

Munca de post-editare a unei traduceri făcute de IA, hrănirea bazelor de date cu traducerile realizate de om, adaptarea la noi tehnologii și realități, transparența editorială, respectarea legislației privind drepturile de autor – acestea sunt premisele discuției de breaslă la care vă așteptăm.

 

În urma acestei întâlniri, pe baza schimbului de idei și de practici ale profesioniștilor, ARTLIT își propune să publice o luare de poziție referitoare la utilizarea IA în domeniul traducerilor literare, într-o scrisoare deschisă.

 

Vă așteptăm!