Ziua Internațională a Traducătorilor - 30 septembrie 2022

Data publicării: 25 sep 2022

ArtLit-Asociația Română a Traducătorilor Literari în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să participați la întâlnirea prilejuită de Ziua Internațională a Traducătorilor.

 

Evenimentul va avea loc vineri, 30 septembrie 2022, ora 18.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Strada Nicolae Crețulescu 8. Traducătorii Bogdan Ghiu, Simina Popa și Claudia Popa vor prezenta rezultatele unui raport inedit pentru această breaslă: „Situația traducătorilor literari în Europa“, realizat de CEATL – Consiliul European al Asociațiilor de Traducători Literari, din care ArtLit face parte. Raportul este realizat de CEATL – Consiliul European al Asociațiilor de Traducători Literari, din care ARTLIT face parte.

 

În urma unui sondaj realizat în 2021 de grupul de lucru CEATL dedicat Drepturilor de Autor, raportul „Situația traducătorilor literari în Europa“ ilustrează practici contractuale și prevederi legale din 27 de țări europene. Traducătorii literari români pot afla cum se încadrează în peisajul european în ce privește tipurile de contracte, negocierile, durata licențierii, drepturile morale ale traducătorilor, printre altele.

 

Prezentarea va fi urmată de o sesiune de întrebări și discuții, pe tema contractelor traducătorilor literari din România. Sunteți invitați să trimiteți în prealabil întrebările și nelămuririle dumneavoastră legate de clauze sau efecte contractuale, completând acest formular, pentru o discuție cât mai eficientă.

 

Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Vă rugăm să vă confirmați prezența la artlit@artlit.ro.

 

Vă așteptăm să ne fiți alături pe 30 septembrie!

ARTLIT urează tuturor traducătorilor La mulți ani!

 

--

 

FIT (Federaţia Internaţională a Traducătorilor), sub egida UNESCO, a decretat această zi pentru a pune în valoare patrimoniul cultural intangibil, care încurajează înțelegerea și promovarea dialogului intercultural, precum şi „respectul reciproc pentru alte moduri de viaţă”.

 

Ziua de 30 septembrie marchează data la care, în anul 420 d.Hr, se stingea din viață Sfântul Ieronim, traducătorul Bibliei, sfântul patron al traducătorilor. ZIT a fost sărbătorită pentru prima dată în 2017, după declararea sa în cadrul Adunării Generale a ONU prin Rezoluţia 71/288 privind rolul specialiştilor lingvişti în conectarea naţiunilor şi favorizarea păcii, înţelegerii şi dezvoltării.