TrAducem împreună. Caravana ARTLIT / Atelier pentru studenți

Data publicării: 9 oct 2024

TrAducem împreună.Caravana ARTLIT înseamnă și întâlniri cu viitoarea generație de traducători literari cu cei care sunt interesați de această muncă și de abordări corecte pentru a deveni profesioniști. 

 

În parteneriat cu Universitatea din București, ARTLIT organizează sâmbătă, 12 octombrie 2024, la ora 10:00, în Amfiteatrul Martin Luther King Jr. al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, sediul din Strada Pitar Moș, o întâlnire cu Claudia Popa, traducătoare literară și membră în consiliul director ARTLIT. 

 

 

În forma unei discuții deschise, întâlnirea urmărește să aducă în atenția traducătorilor literari emergenți contextul actual al profesiei, diversele instrumente de lucru la care pot avea acces prin intermediul ARTLIT, și beneficiile apartenenței la comunitatea profesională a traducătorilor literari.

 

Claudia Popa le va vorbi studenților despre noțiuni mai puțin abordate în discuțiile publice despre traduceri literare, de la drepturile morale și patrimoniale ale traducătorilor în calitate de autori și etapele procesului de traducere, la clauze contractuale echitabile și relația de colaborare cu editurile, precum și despre modalități de asigurare a calității și importanța perfecționării profesionale continue.

 

Accesul la întâlnire este liber.

 

 

Claudia Popa traduce literatură contemporană din limba engleză, cu deosebire non-ficțiune - studii socio-culturale, istorie, arte vizuale, memorii, dar și texte specializate din diverse sfere de activitate, de la marketing și relații publice, la economie și educație.

Membră a Asociației Române a Traducătorilor Literari din 2014, își folosește cunoștințele acumulate în anii de studii universitare filologice și practica în domeniul relațiilor internaționale pentru promovarea calității în traduceri și susținerea drepturilor de autor ale traducătorilor literari.

 

 

-


Proiectul „TrAducem împreună. Caravana ARTLIT” se adresează traducătorilor în formare și consacrați, precum și cititorilor interesați de diversitatea geografică a literaturii traduse și de nuanțele limbii române. Gândită să marcheze 10 ani de activitate ARTLIT, Caravana de traducere este un proiect itinerant, care se va desfășura în București, Timișoara, Constanța, Galați și Cluj- Napoca și include două activități complementare pentru fiecare oraș: o serie de performance-uri de traducere live, cu public, și o serie de ateliere pentru studenții dornici să afle detalii cât mai concrete despre această meserie, susținute de membri ARTLIT în universitățile din orașele menționate. 

 

Caravana va continua cu evenimente în:

 

Timișoara / 15 octombrie - Universitatea de Vest din Timișoara & La două bufnițe

Iași / 26 octombrie - în cadrul FILIT

Galați / 30 octombrie - Universitatea Dunărea de Jos

Întâlnire online - 2 noiembrie

Cluj-Napoca / 6 noiembrie - Universitatea Babeș-Bolyai & Mediateca Institutului Francez

 

Într-o perioadă în care meseria de traducător este amenințată de inteligența artificială și de declinul consumului de carte, acest demers este gândit să aducă împreună traducătorii și să demonstreze beneficiile unei comunități, atât pentru profesioniști, cât și pentru publicul cititor.

 

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

ARTLIT este recunoscătoare partenerilor instituționali ai proiectului: Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Librăriile Cărturești, Muzeul Național al Literaturii Române din București , Universitatea din București - Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, librăria La două bufnițe din Timișoara, Universitatea de Vest - Timișoara, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Universitatea „Dunărea de Jos” - Galați, Institutul Francez - Cluj Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca - Facultatea de Litere.

 

Mulțumim partenerilor media care ne ajută să dăm vestea mai departe: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Observator Cultural, Revista FAMILIA, AIVImedia.hub, bookblog.ro, Book Industry, LiterNet, Literomania, Reading Is Cool.