Duminică, 23 noiembrie 2014, a avut loc prima adunare generală a membrilor Asociaţiei Române a Traducătorilor Literari, ARTLIT, la sediul Casei Universitarilor din Bucureşti. La întâlnire au participat un număr de 35 de traducători literari şi cei cinci membri fondatori ai asociaţiei.
Membrii fondatori au prezentat ideea iniţială din spatele proiectului: crearea unei asociaţii care să coaguleze corpul profesional al traducătorilor literari şi să le apere drepturile, în special obținerea unor tarife decente, dar şi optimizarea celorlalte condiţii în care se desfășoară munca lor.
Obiectivele asociaţiei ar urma să fie abordate într-o manieră care să ţină cont pe de o parte de fezabiliatea lor, pe de altă parte de gravitatea lor. Etapa imediat următoare ar trebui să fie una de dezvoltare a asociaţiei, atât ca număr de membri, cât şi ca mod de organizare şi eficienţă. Rezultatele asociaţiei vor depinde de implicarea şi solidaritatea tuturor membrilor.
Asociaţia îşi propune să fie democratică şi cât mai transparentă posibil. În acelaşi timp, asociaţia nu are dimensiune politică şi ideologică, este un organism ce reprezintă un corp profesional şi care-şi propune în primul rând să apere drepturile traducătorilor, dar şi să contribuie la bunul mers general al lucrurilor în domeniu.
Dezbaterile amănunţite care au urmat prezentării proiectului iniţial s-au axat pe nevoia unei informări mai bune a traducătorilor, nevoia de consiliere şi asistenţă juridică, necesitatea realizării unui model de contract, necesitatea cunoaşterii prevederilor legale în domeniu. S-a subliniat faptul că deprofesionalizarea traducătorilor literari este o problemă care trebuie abordată urgent, s-au făcut mai multe propuneri. În final, s-a ajuns la concluzia că asociaţia are foarte multe lucruri de făcut, dar atingerea obiectivelor ei legitime va fi posibilă numai printr-un efort comun de perspectivă.
Adunarea a votat următoarele funcţii de conducere:
Preşedinte: Ciprian Şiulea;
Vicepreşedinte: Florentina Hojbotă;
Trezorier: Dragoş Dodu;
Cenzor: Tatiana Segal;
Secretar: Lavinia Branişte.
Cotizaţia a fost stabilită, tot prin vot, la suma de 150 RON anual.
Doar împreună ne putem apăra drepturile, doar împreună putem profesionaliza cu adevărat această ocupaţie şi o putem transforma într-o meserie din care se poate trăi decent.
Echipa ARTLIT
București, 25 11 2014