Știri

6 apr 2022

DSM Directive Transposed into the Romanian Copyright Law

Directive (EU) 2019 / 790 on copyright and related rights in the Digital Single Market has been transposed into the Romanian copyright law, with provisions being mandatory for all publishing contracts concluded after June 7th, 2022. While encouraging that the DSM Directive provisions most relevant for literary translators have been transposed as such into the law text, vague wordings may make many of them difficult to put into practice.

2 apr 2022

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe - modificată

A fost promulgată legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 8 / 1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe 

2 mar 2022

Mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean

 

ARTLIT își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean și face apel la membri și susținători pentru a sprijini eforturile și demersurile umanitare în desfășurare în această perioadă

 

17 feb 2022

Traducător perfect compus, un film de Alle Dicu

(Vineri 4 martie, de la ora 18:00, la Goethe-Institut București (Calea Dorobanți nr. 32) va avea loc proiecția filmului Traducător perfect compus, de Alle Dicu, un documentar despre implicațiile mai puțin vizibile ale profesiei de traducător literar. Protagonist: Andrei Anastasescu.

8 feb 2022

Traducătorii pe copertă – Raportul Grupului de Lucru European pentru Multilingvism și Traduceri

Raportul a fost alcătuit de un grup de experți din 16 state membre UE, care, din partea României, a inclus experți din Ministerul Culturii, specialiști în politici publice, reprezentanți ai mediului privat și ai asociațiilor de profesioniști, inclusiv AER, ARTLIT – Asociația Română a Traducătorilor literari, FILIT Iași, ICR, traducători independenți și personalități din mediul universitar.

12 ian 2022

23 februarie 2022 - noul termen limită de modificare a Legii privind dreptul de autor

 A fost stabilit un nou termen de implementare în legislația națională a Directivei UE 790/2019, referitoare la copyright: 23 februarie anul curent.

4 dec 2021

Counterpoint Decembrie 2021 – Revista de traduceri literare

Counterpoint este o revistă online pentru toți cei interesați de traduceri literare, realizată de traducători din diferite țări, la inițiativa CEATL – Consiliului European al Asociațiilor de Traducători Literari.

22 oct 2021

Mariana Bărbulescu la Raftul Traducătorului de la Cărturești

 Joi, 21 octombrie 2021, a avut loc o nouă ediție a Raftul traducătorului, aducând-o în prim plan pe traducătoarea Mariana Bărbulescu, în dialog cu Ioana Gruenwald.

20 oct 2021

Întâlnirea traducătorilor la FILIT 2021

 Joi, 21 octombrie 2021, la Iași programul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere găzduiește "Întâlnirea profesională a traducătorilor" cu focus pe Asociația Română a Traducătorilor Literari.