Despre „o nouă etică a traducerii”

Data publicării: 14 mar 2025

Colegele noastre Justina Bandol și Simina Popa au fost invitate la Timpul prezent, emisiunea realizată de Adela Greceanu și Matei Martin, unde au discutat despre „o nouă etică a traducerii” care să țină cont de inteligența artificială, noul actor din câmpul traducerilor literare.

Cum îți dai seama că un text e tradus cu AI? În ce măsură îi interesează și îi afectează pe cititori acest lucru?
Justina Bandol: „Foarte marele avantaj este că traducerile (prin AI) sunt făcute în decurs de câteva minute, o oră, două – nu-mi dau seama exact cât durează să traducă o carte întreagă un asemenea program – şi nu câteva luni, cât îi ia unui traducător. Ideea este că aceste traduceri brute sunt apoi prelucrate uman. Fie de traducători angajaţi cu contract, fie de oamenii din editură, redactori, în esenţă, care prelucrează textul. Câtă vreme textul acela este în continuare lucrat de cineva care mai mult sau mai puţin reuşeşte să-i dea o voce, presupunând că înţelege vocea originalului şi încearcă să o respecte, dacă textul AI-ului este prelucrat, cred că poate deveni extrem de greu să stabileşti. Poate asta ar fi o problemă pentru legiuitori: care sunt criteriile după care poate cineva să-i verifice sau să-i constrângă pe traducători, pe editori.”

Simina Popa: „Nu este un proces cu efecte imediate. Dar cu siguranţă – aici mi-aş paria toţi banii – este un proces cu efecte pe termen foarte lung, care se vor vedea în timp în primul rând în ce se creează, în nivelul de creaţie şi apoi în această lenevire a creierului. În traducere nu transpui un limbaj, ci trebuie să înţelegi un mod de gândire. Şi în momentul în care nu mai faci asta şi doar iei de-a gata un text făcut, care ţi se pune sub nas, nu mai vezi exact originalul, de unde s-a pornit şi unde trebuie să se ajungă, după puterile tale omeneşti. Am văzut într-o dezbatere tot pe tema asta, că o editură din Italia propunea trei iconiţe pentru fiecare tip de carte: una cu un om, când cartea a fost scrisă sau tradusă exclusiv de un om, o iconiţă cu robotul şi o iconiţă cu amândoi. Era o ofertă de transparenţă. Modele şi idei încep să apară în sesnsul ăsta, trebuie văzut cum le putem adapta.”

Puteți asculta întreaga emisiune aici.