Atelier de traducere literară cu Bogdan Ghiu

Data publicării: 28 mai 2021

 

În 26 mai 2021, profesorii și studenții din cele 16 universități înscrise la concursul Mot à monde" 2021, organizat de Institutul Francez din Cluj în parteneriat cu ARTLIT, au participat la un atelier de traducere literară animat de Bogdan Ghiu.    

Textul discutat este un fragment din Le ravissement de Lol V. Stein", de Marguerite Duras.

Puteți urmări materialul video aici

* * *

„Mot à monde" este un concurs național de traducere inițiat de Institutul francez din Cluj-Napoca și desfășurat anual între lunile martie și noiembrie. Concursul este organizat împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și Agenția Universitară a Francofoniei - Biroul Europa centrală și orientală, în parteneriat cu Librăria Kyralina și, din acest an, cu ARTLIT. 

„Mot à monde" se adresează studenților de limbă franceză din șaisprezece universități românești și este consacrat romanului francofon contemporan. Studenții au ocazia să întâlnească la finalul concursului scriitori francofoni din lumea întreagă, precum Dane Cuypers (Franța), Kossi Efoui (Togo), Liliana Lazăr (România), Jocelyne Saucier (Canada), Geneviève Damas (Belgia), Jean Bofane (Belgia), Fawzia Zouari (Tunisia), Yamen Manai (Tunisia), Jean-Marc Turine (Belgia), Gilles Jobidon (Canada).   

Anul acesta, „Mot à monde" celebrează literatura franco-rwandeză, invitând studenții participanții să traducă un pasaj din romanul autoarei Béata Umubyeyi Mairesse, Tous tes enfants dispersés" (Ed. Autrement), laureat în 2020 al Prix des Cinq continents de la Francophonie", acordat de Organizația Internațională a Francofoniei.

 

 

 

 

Mai multe informații despre concurs găsiți pe pagina motamonde.wordpress.com.