Echipa română de scriitori CELA

Data publicării: 31 mai 2024

În urma apelului la candidaturi deschis în perioada 25 aprilie – 24 mai 2024, au fost selecționați trei scriitori interesați să-și consolideze debutul în carieră și să cunoască o comunitate amplă de scriitori și traducători europeni.

Ne bucurăm să anunțăm că Iulian Bocai, Paula Erizanu și Ioana Maria Stăncescu vor participa la primul ciclu (2024-2025) al programului CELA#3.

Pe parcursul a doi ani (2024-2025), ei vor beneficia de formare și promovare prin intermediul unui program de masterclass-uri, traduceri, mentorat, prezentări și întâlniri de networking cu colegii din celelalte zece țări participante în program. Fiecare scriitor va colabora de-a lungul celor doi ani cu traducători în cele zece limbi străine ale instituțiilor implicate în proiect.

Din comisia de selecție a scriitorilor români au făcut parte Andrei Crăciun, scriitor și jurnalist, alumn CELA, Cristina Hermeziu, scriitoare și mediatoare culturală, și Florin Lăzărescu, scriitor, director artistic al Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT.

Le mulțumim celor patruzeci și doi de candidați și îi felicităm pentru spiritul de inițiativă. Un nou apel pentru scriitori este programat pentru toamna anului 2025. Pentru mai multe informații vă puteți abona la newsletter-ul CELA.

Connecting Emerging Literary Artists (CELA) este un proiect de dezvoltare de aptitudini co-finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. CELA urmărește să ofere creatorilor literari din piețe editoriale europene mici posibilitatea de a-și construi o carieră internațională, de a atrage un public din cât mai multe țări și de a-și dezvolta competențele profesionale. Partenerul român în proiect este MNLR Iași – Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, în asociere cu ARTLIT – Asociația Română a Traducătorilor Literari și AER – Asociația Editorilor din România.